.... een koude week....
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
26 April 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw
Ik kan merken dat het herfst is in Zuid-Afrika..
De afgelopen week was het erg fris. Zonder verwarming en met frisse wind toch een goede stage week gelopen!
Gelukkig was dit weekeind wel weer heel mooi!
Ik hoop dat ik de foto's dit keer wel kan uploaden!!
Zondag 18-04
Vandaag heb ik geskyped met Marco!!
Voor het eerst hebben we ‘live’ contact gehad via webcam en skype!
Echt ideaal die uitkomst!
Ik vond het erg fijn om elkaar even te ‘zien’, is toch anders als via msn elkaar alleen maar spreken.
Maandag 19-04
Vandaag ben ik op Pineview verder gegaan met de Engels begeleiding van graad 6. Ik heb de kinderen in groepen van 12 begeleid op begrijpend lezen.
Een verhaal over Nederland (aansluitend op de vorige les, didactisch altijd goed) met daarover vragen. De kinderen moesten eerst zelf lezen en de vragen, in zinsverband, beantwoorden. Vervolgens hebben we het samen nagekeken en gekeken naar de spelling van de Engelse woorden.
De hele dag heb ik uitgekeken naar het skypen met thuis!
Ik vond het super leuk om ze allemaal happy achter de webcam te zien! Nu besef ik nog meer dat ik jullie allemaal mis hoor!! Haha leuk skypen, je voelt je er na de tijd niet veel beter van! ;) hé mam? Maar wel erg leuk om ze even te zien:)
Dinsdag 20-04
Vandaag heb ik op pineview kinderen begeleid op Wiskunde gebied. De kinderen van graad 6 heb ik in groepen van 12 tegelijk de klas uitgenomen.
Ik heb met ze de tafels doorgenomen (flitskaarten) en de kinderen wiskunde spellen laten spelen. Ze hebben zelf met de flitskaarten gewerkt. Dit zijn kaarten met daarop een keersom en op de achterkant het antwoord. 1 kind houdt de som naar het andere kind omhoog, dat kind moet zo snel mogelijk antwoord geven. Daarna draaien ze de rollen om. Het is een goede manier om de tafels te oefenen.
Daarnaast hebben de kinderen met lotto gewerkt. De tafelsommen in lottovorm. Ze vonden het erg leuk om praktisch bezig te zijn met wiskunde, i.p.v altijd theoretisch!
De tafels zijn in graad 6 nog een heel groot probleem, dus het is iets wat ik wekelijks herhaal. Ik heb de leerkracht gezegd dat hij het dagelijks moet herhalen!
Vandaag kwam er een jongetje uit graad R naar me toe. Het regende heel hard. Het was vandaag maar 14 graden, dus erg fris. Het kind had alleen ondergoed aan en was heel hard aan het huilen. Het was na schooltijd en een stel jongens uit de township hadden zijn kleren afgepakt. De jongens (een jaar of 18) stonden achter de muur heel hard te lachen. Ik ben naar ze toe gelopen en heb de kleren teruggepakt. Achteraf dacht ik, dat ik het misschien niet zelf had moeten doen, maar ik had zo’n spijt met het kleine jochie. Het kind stond te rillen van de kou! Zulke rare dingen…
Woensdag 21-04
Vandaag zou ik graad R gaan observeren voor de doelen.
Toen ik op school kwam, vroeg Sonia of we graad 6 wilden draaien, omdat de leerkracht ziek was. We hebben de groep gedraaid. Om 11 uur ben ik naar Graad R gegaan om alsnog te kijken. Net op dat moment waren er 2 zusters in de klas, om de kinderen in te enten.
De kinderen kregen druppels tegen polio en moesten in de bus (een ziekenhuis busje) geënt worden tegen mazelen. De afgelopen maand was er een mazelenepedimie in Zuid Afrika. Alle kinderen tussen de 6 maand en 15 jaar moeten worden ingeënt.
Ik heb een gesprek met de zuster gehad en gevraagd waarom er een mobiele inentbus rijd in Zuid Afrika. Ze vertelde me dat het voor de farmers niet mogelijk is om naar de stad te komen voor hun inentingen. Met deze reden rijden er 3 busjes door zuid Afrika, met ieder hun eigen gebied. Maandelijks controleren ze de farmers op HIV en TB. Dit zijn 2 ziektes die heel veel voorkomen. De reden dat het zoveel voorkomt, is dat er een taboe rust op deze ziektes. Mensen houden het voor zichzelf en zoeken geen medische of professionele hulp voor deze ziekte. Op die manier kan het niet bestreden worden. Ook door het geloof, zijn mensen er van overtuigd dat ze beter worden.
De inent campagne is na mijn mening een super goed initiatief! De inentingen zijn gratis, waardoor iedere Zuid-Afrikaan geholpen kan worden.
Goed om te zien dat ze op deze manier investeren in de gezondheid van de mensen.
Vanavond heb ik een film gekeken met Sanne, Ninke, Linda en Margot. ‘The soloist’.
Donderdag 22-04
Vandaag had ik, zoals altijd, rekenen voorbereid voor de begeleiding van Rt groepen. Helaas, ook als wel vaker de laatste tijd, moest ik weer een klas overnemen. Linda heeft groep 6 gedraaid en ik moest mij verdelen over graad 5 en 7. Enerzijds erg balen, omdat ik mijn voorbereidde lessen wilde geven aan de RT groepen. Anderzijds weer een leermoment, aangezien ik onvoorbereid voor 2 klassen heb gestaan. Ik heb de hele dag geïmproviseerd, wat natuurlijk goed is voor mijn eigen ontwikkeling.
Karin Benjamin (supervisor) kwam om half 11 kijken hoe het op stage ging. Ze was verbaasd over het feit dat ik alleen voor de groep stond. Uiteraard mag dit niet, ik mag nog niet eind verantwoordelijke zijn over een groep. Ik ben nog niet afgestudeerd. Ze heeft het er met Sonia over gehad en gezegd dat we een ondertekend briefje moeten hebben waarin staat dat zij eindverantwoordelijke is. Dan pas, mag ik alleen voor een klas staan.
Ik sta eigenlijk de hele stage al alleen voor de groep en hier in Afrika nemen ze het wat dat betreft niet zo nauw met de regeltjes!
Karin vond het verslag dat ik gestuurd had helemaal goed en het educatief materiaal dat we maken ook! Ze is tevreden over het project en onze bezigheden. Erg fijn om te horen natuurlijk! Dus, de minor is wel behaald!! Nog even het eindverslag inleveren als ik terug kom en dan heb ik mijn studiepunten binnen!
Goed nieuws: gelukkig komen er toch 2 pabo studenten in september. Deze kunnen waarschijnlijk naar maxonia, de school van Tanja en Manon en Dennegeur, mijn school. Erg fijn, want dan kan het project doorgaan!!
Tijdens het eten zaten we ons te bedenken wat we zouden gaan doen. bowlen, bioscoop, gordon’s bay. Uiteindelijk is het toch een film kijken geworden. MET appeltaart, die hebben we met zijn vieren gebakken. Samen met Ninke, Sanne en Linda heb ik vervolgens ‘ratatouille’ en ‘Barcelona’ gekeken. De appeltaart was heerlijk!
Vrijdag 23-04
Vanmorgen heb ik om 10 uur online kaarten besteld voor het concert van Limp Bizkit!
Vervolgens zijn Linda en ik begonnen met het schoonmaken van de keuken! Het werd hoog tijd! Dus erg goed bezig op onze eerste vrije dag :)
Om 12 uur ben ik met Tanja, Manon en Linda naar caledon gereden en zijn we naar een spa geweest. Heerlijk genoten van sauna’s, bubbelbaden en zwembaden! Even een dag relaxen!
We hebben genoten van buitenbaden. Natuurlijk water dat verwarmd word. Sommige baden waren 49 graden, andere rond de 40. Het sauna bad was amper 10 graden. De jacuzzi’s waren rond de 30 graden. Echt heerlijk! Daarnaast hebben we alle vier een rug en nek massage gehad. De vrouw gaf aan dat bij mij zo goed als alles vast zat, dus massage was niet overbodig! Ik heb een half uur genoten! Hele hete olie en een super fijne massage!
Hoe heerlijk kan een vrije dag zijn:)
Vanavond zijn we rond 8 uur naar Tanja en Manon gegaan voor een filmavondje, zoals we wel vaker gedaan hebben deze week.
Ik heb Tanja, Manon, Linda, Fay en haar ouders en mezelf ook opgegeven voor het koninginnendag ’feestje’ op het consulaat op 30 april. We gaan in gala, dus ik ben zeer benieuwd hoe het daar is! We zullen zien!
Zaterdag 24-04
Vanmorgen heb ik weer heerlijk even geskyped met Marco.
Daarna ben ik naar Grabouw’s sportvelden gegaan, voor de danswedstrijd van Dennegeur. Erg gaaf om te zien al die dansen! De kinderen van Dennegeur deden het super goed. We zijn niet tot het einde gebleven dus ik hoor volgende week zeker weten hoe ze zijn geëindigd! Ik denk zelf dat ze hoog geëindigd zijn.
Vervolgens zijn we naar Tanja en Manon gegaan om te lunchen. We hebben samen gekaart en we zijn toen naar huis gegaan om een dans in te studeren voor vanavond.
Vanavond hadden we de jaren90 schuifel party bij Apple creek, in de garage. Voor de gelegenheid hebben we een dans ingestudeerd die we daar hebben opgevoerd. We zijn als hippies verkleed gegaan en hebben de Kelly Family gedaan met: I’m in love with an alien. De voorpret was al leuk, de generale repetitie en onze kostuums. Zie de foto’s onder mijn verslag!! Alle optredens waren erg geslaagd! Super leuke avond.
Zondag 25-04
Vandaag zijn we naar Houtsbaai gereden om de Clipper te zien. De Nederlandse boot, met aan boord tal van professoren maken dezelfde reis als Darwin 150 jaar geleden heeft gemaakt. Om 10 uur moesten we er zijn, dus om 8 uur zijn we weg gereden! Na ongeveer 1.5 uur waren we in Houtsbaai. We werden verwelkomd met een brunch. De mensen die er waren, waren aangesloten bij de Nederlandse vereniging in Zuid-Afrika. Veel mensen hebben hier een vakantiewoning of wonen hier permanent omdat ze een bedrijf zijn gestart. Ze kennen elkaar allemaal. Op een gegeven moment kwam er een man binnen en ik zei tegen Linda: ‘Goh die mand lijkt wel op Foppe de Haan’. Verder ook niet meer over nagedacht, totdat hij ineens omgeroepen werd met: ‘ Wij zijn blij te verwelkomen in ons midden, Foppe de Haan’.
Vervolgens hebben we een dvd gezien met geschiedenis van de kanonnen in Houtsbaai en een dvd over de bouw van de ‘stad Amsterdam Clipper’. In de tijd van de VOC werden deze boten ook gebruikt. De Clipper is geen kopie van die boten, maar is een combinatie van alle goede dingen van de boten. De boot vaart nu zelfs 2 keer zo snel als die van vroeger.
Om half 12 gingen we naar de baai, waar de we de Clipper in de verte zagen liggen. Om precies 12 uur werden er 12 kanonschoten afgevuurd. Als antwoord vuurde de boot er 1 terug.
De boot ging vanuit Houtsbaai naar Waterfront (Kaapstad) waar ze om 4 uur aan zou komen. Tussendoor zijn we naar de Botanische tuinen geweest aan de voet van de Tafelberg. Een prachtig park! Zie foto’s onder aan mijn verslag.
Om 4 uur stonden we te wachten op de kade in Waterfront. Er was een Afrikaans dansteam en muziekkorps die de ‘stad Amsterdam’ verwelkomde. Er zaten super veel mensen aan boord en we hebben de boot van binnen heel goed kunnen zien. Wat een gevaarte. 13 masten, 120 man aan boord en een prachtig boegbeeld. We hebben veel foto’s gemaakt van de boot, omdat het toch een Nederlands stukje werk is! Erg leuk om dit mee te maken vandaag!
26 April 2010 - 20:03
Willy:
mooi verslag , maar ietsje minder spannend als met je rondreis; maar er is natuurlijk ook een tijd van werken! maar die temperatuur daar is wel goed, kun je vast langzaam omschakelen voor over een paar weken als je weer terugbent in Nederland, waar het op dit moment wel lekker weer is ! groetjes en kus van ons -
26 April 2010 - 20:19
Marco:
weer mooie foto`s schat
en nog maar paar daagjes en dan jij weer hier
-xxx- je mannetje
26 April 2010 - 20:19
Lautje:
I love you Miss Helen! :P
Lieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeef:)
Tot snel meis!
Mooi verslagje weer! Wat zielig voor dat ene jongetje, waarvan ze de kleren van af hadden gepakt.. Je zou ze toch he!! Grrr..
Als nog één van die lieve kindjes in je koffer past, neem er dan maar ééntje mee voor mij!:D
Kuss! -
27 April 2010 - 07:21
Stephanie:
Mooi verslag meis.
En erg sneu van dat jochie. Maar wel goed hoor al die prikken. Fijn dat ze dat daar doen.
Nog een paar weekjes en dan ben je weer thuis.
Wat gaat het snel!
Geniet van je vrije dag ;)
En succes van de week!
(K) -
27 April 2010 - 17:12
Erwin:
Hoi Heleen,
Leuk om weer een verhaal van je te lezen, de ene keer vol avontuur de andere informatief, maar altijd boeiend.
Ik wens je nog een paar fijne laatste weken toe in het nu iets minder warme Afrika.
Groetjes Erwin
30 April 2010 - 17:36
Wim En Karin:
Als we het verslag lezen verbazen we ons er iedere keer over wat er allemaal gebeurt in één week.Stage met de leermomenten en je ervaringen, daarnaast de ontspan momenten die zeker niet onbelangrijk zijn. Je studie "thuis". Het toeval dat de Clipper nu aanmeert. Ook nog de tuinen(heb je daar ook foto's van?)en dan óók nog niet te vergeten onze Foppe de Haan... dat je hem herkende??? Meis superverslag weer en nog maar 2 weken te gaan :):)Heel veel liefs van papa en mama