... nog 4 weken ...
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
18 April 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw
Hier ben ik weer
De wekelijkse update, voor jullie allemaal!
Nog maar 4 verslag te gaan, dan ben ik alweer thuis! Het gaat zo snel ineens!
Afgelopen week weer gewoon stage gelopen. Na een lange vakantie waarin we veel gezien hebben is stage lopen weer het gewone leventje! Maar ook dat bevalt nog steeds prima!!!
Maandag pinview: 12-04-2010
Vanmorgen hebben we eerst de weekopening met alle leerkrachten gehad. De vakantie weer voorbij en dat betekent een nieuw semester gestart op de basisscholen. Het is een kort semester, omdat het WK erachter zit dit jaar. De leerkrachten moeten daarom alles goed plannen (iets waar ze niet allemaal even goed in zijn) om de kinderen zoveel mogelijk bij te brengen.
Er werden 2 nieuwe juffen geïntroduceerd, waarvan ik er met 1 te maken krijg. Zij vervang miss Hendricks voor Engels graad 7. Ik ga miss Hendricks echt missen. Voor de vakantie heb ik afscheid genomen van haar, ze heeft een andere baan. Ze was echt een super goede juf en ik weet zeker dat ze haar op pineview heel erg gaan missen.
Officieel begint de school om 8 uur, maar aangezien de maandagmorgenopening altijd gigantisch uitloopt was het half 9 voordat we begonnen.
Alle kinderen moesten verzamelen op het schoolplein voor de semesteropening! De directeur, mister Hess vertelde dat de kinderen goed moesten leren. Dat je niet onbeschoft moet zijn, want dan kun je niet bereiken wat je eigenlijk wil. De kinderen zongen het schoollied en een aantal andere liederen.
Vervolgens gingen we om 9 uur beginnen (het eerste lesuur was alweer voorbij).
Ik heb in de klas van miss Klein (graad 6) engels gegeven en heb de laatste 2 uur lesgegeven over Nederland. De kinderen gingen mij Afrikaans leren en ik hun Nederlands. Erg grappig!
De dag vloog weer voorbij!
Het was vandaag super warm (35 graden) dus we hebben lekker in de zon gezeten.
Dinsdag pineview: 13-04-2010
Voor vandaag had ik alles voorbereid voor wiskunde, maar helaas kon de begeleiding niet doorgaan. De kinderen moesten in de klas blijven.
Ik ben bezig gegaan met het maken van educatief materiaal.
Toen ik aan het surfen was op internet, kwam ik een bedrijf tegen in Zuid-Afrika die educatief materiaal maakt. Linda en ik wilde Heutink in Nederland al mailen, om ze te vragen of ze ook educatief materiaal naar het buitenland sturen, maar ik kwam erachter dat er ook een bedrijf hier gevestigd zit. Pineview heeft alleen niet het geld om dit materiaal aan te schaffen, terwijl ze het zo hard nodig hebben.
Het geld wat ik van jullie allemaal heb gekregen en waarvoor ik educatief materiaal aan het maken was, gaan we nu verder gebruiken voor het kopen van duurzaam educatief materiaal! Dan komt jullie geld heel goed terecht!
Woensdag Dennegeur: 14-04-2010
Vandaag zouden we de begeleiding van kleine groepjes op taalgebied op ons nemen. Toen we op stage kwamen, was de RT’er ook op stage. Ze vertelde ons dat ze vanaf nu iedere woensdag ook RT komt geven. Dit houdt in dat wij iets anders gaan doen op de woensdag.
Vandaag zijn we in graad 1 geweest. De juf van deze groep moest naar het ziekenhuis. Sonia vroeg ons, of we de klas over wilde nemen.
Dit was dezelfde klas als de klas van 17 maart. Toen verliep de begeleiding voor mijn gevoel niet goed. Ik gaf de lessen die dag en het liep me helemaal mis. Ik probeerde rustig te blijven en door complimenten de aandacht te krijgen. Omdat de kinderen niet gewend zijn aan positieve aandacht (complimenten) reageerden ze heel raar op mij. Nadat de directrice de kinderen streng toegesproken had, ging het beter!
De taalbarrière is op dat moment een probleem. De kinderen kunnen geen Engels, dus ik moest op mijn beste Afrikaans de kinderen op ‘hun plek’ zetten en dat was lastig. Ze maakte me meer belachelijk dan dat ze meewerkte!
Een goed leerervaring!!
Gelukkig ging het vandaag heel erg goed. De kinderen bleven in de klas (en renden niet, zoals in maart naar buiten zonder dat ik opdracht gegeven had) en luisterden perfect.
Ik heb ze beloond met een sticker op de hand! De kinderen glunderden toen ze een sticker van me kregen! Ik heb vandaag taal gegeven in de klas en muziek en Linda heeft ruimtelijke oriëntatie (het vouwen van een huis) gegeven.
Geleerd van de vorige keer! Een super leerervaring dus!
vanavond zijn we naar de kerk geweest! De eerste keer voor mij, sinds we hier waren. Wat een ervaring!! het duurde van 8 tot 10 en het was een beetje als in de film sisters act... de mensen hier geloven zo erg dat ze flauw vallen en heel emotioneel zijn... voor mij iets wat je niet in kunt denken, maar aan de andere kant ook weer heel mooi om te zien dat mensen zo geloven!
Donderdag Dennegeur: 15-04-2010
Vandaag zijn we verder gegaan met de begeleiding op wiskunde gebied. Helaas konden we alleen de eerste 2 groepjes begeleiden. De rest van de klassen was erg druk met werk. We konden de kinderen er niet uit halen.
Wel hebben we vandaag erg gelachen.
Voor de concentratie hebben de leerkrachten iets bedacht, na iedere pauze.
Na de pauzes gaan ze op het schoolplein oefeningen doen.
Rechterarm omhoog, met je hoofd draaien, linkerarm bewegen. Gewoon oefeningen om rustig te worden. Mij werkte het alleen maar op de lachspieren. Veel kinderen zijn zo stijf als maar kan en motorisch niet goed ontwikkeld. Ook veel leerkrachten hebben beweegproblemen! Op een gegeven moment ging de leerkracht voor de groep met de rechterelleboog haar linkerbeen aanraken en met haar linkerelleboog haar rechterbeen aanraken. Dit deed ze steeds sneller, zodat iedereen op een gegeven moment stond te hopsen.
Linda deed heel fanatiek mee en plotseling zei Sonia: en nu is het jouw beurt. Dus stond Linda daar te hopsen! Wat een lachen!
Het is de afgelopen dagen redelijk slecht weer. Erg bewolkt en rond de 16/17 graden.
Vrijdag vrij!! 16-04-2010
Het is nu vrijdag en Marco is jarig!! Een heel raar idee om hier te zitten terwijl hij jarig is, maar op 2 maart hadden we hetzelfde gevoel. Als ik terug ben vieren we onze verjaardagen schat!! :)
Vanmorgen om kwart over 9 hadden we een afspraak met Karin bij de office.
We hebben het over het contract van de auto gehad (die we nog steeds niet officieel zwart op wit hebben) De voorwaarden zijn niet duidelijk. Ik denk niet dat ik ze nog krijg voordat we naar huis gaan, maar goed.
We hebben het met Karin ook over onze vakanties gehad en over het koninginnendag feest 30 april in Kaapstad! Erg leuk. We hebben een receptie op de ambassade en vervolgens een feest met allemaal Nederlanders in Raffiki’s (een kroeg in Kaapstad).
De rest van de middag hebben we gewerkt aan school. Samen met Linda, Sanne en Margot zijn we in de woonkamer bij elkaar gaan zitten en hebben we de hele dag aan onze verslagen gewerkt. Dit werkte wel lekker en ik ben dan ook al een heel eind met mijn minorverslag en mijn overgangsraport naar de komende studenten! Het schiet al op, maar dit moet ook wel, over 4 weken zijn we alweer thuis!!
Vanavond besloten we met ons huis en Matthew’s om uit eten te gaan. We zijn naar Stellenbosch gereden en hebben met zijn allen ( Tanja, Manon, Margot, Ninke, Sanne, Linda en ik) bij cubana gegeten! Een super leuk restaurant, waar we nacho’s gegeten hebben!
We hebben waterpijp gerookt met de groep (wat een lachen!), met kersentabak!! Dus niets raars hoor!;)
Een gezellige avond!
Zaterdag 17-04-2010
Jullie hebben ook vast wel gehoord van de: reis van beagle?!
Dat zijn mensen die dezelfde reis maken die Darwin vroeger heeft gevaren. Deze reis komt ook langs Kaapstad, waar de klipper (de boot) aan gaat meren!
Dus we kunnen de boot zien. Dit is zondag 25 april! Lijkt me gaaf, om dat te zien! Aan boord zitten professoren die de evolutie theorie weer gaan onderzoeken!
Vandaag overdag hebben we niet veel gedaan!
Vanmiddag zijn we naar Tanja en Manon gegaan. Ze hadden super lief cakejes gebakken, omdat Marco jarig was geweest. Maarten (vriend van Tanja) was ook jarig geweest. Ze hadden met smarties de M in de cakejes gemaakt. En een bord met: Maarten en Marco: samen 50 jaar! :) Echt super lief!! Hele leuke foto’s en toch nog de verjaardag gevierd:) Ik heb de foto’s onder dit reisverslag geplaatst!!
Daarna hebben we met zijn vieren boeren bridge gespeeld. Ze hebben het mij geleerd en wonder boven wonder heb ik nog gewonnen ook!! Hahaha
We hebben besloten om vanavond naar Kaapstad te gaan om te stappen. Met zijn tienen zijn we rond kwart over 9 op weg gegaan. Na een uur rijden hebben we de auto’s in longstreet geparkeerd en zijn we naar het hostel gegaan waar de andere studenten bleven slapen. Linda, Manon, Tanja en ik zijn weer naar huis gereden, we hadden niet zoveel behoefte om te overnachten in Kaapstad. De rest van de studenten gaan morgen naar een braai in Kayelitsha, maar daar gaan wij niet naar toe.
We zijn begonnen bij club: Zula. Een leuke club waar een hiphop artiest was! Was erg gezellig, als is de muziek niet helemaal mijn ding! Als entree moesten we maar liefst 3 euro betalen!! Kon dat in Nederland maar ;) zo goedkoop!
Vervolgens zijn we met zijn vieren (Tanja, Manon, Linda en ik) naar de volgende club gegaan, we waren de groep een beetje kwijt. We zijn vervolgens naar een gratis club gegaan. Hier viel het op dat vooral arme afrikanen waren. Dit zag je aan de mensen zelf en aan de club waar we waren. Maar, wel gratis naar binnen! Na hier een uur te zijn geweest (erg leuke muziek!!) zijn we naar La Reference gegaan. Een leuke club waar we voor 2 euro naar binnen mochten. Binnen aangekomen waren we de enige vier blanken! Dit viel voor iedereen natuurlijk op! Na de opmerking: ‘het ziet hier zwart van de mensen’ besloten we toch de dansvloer op te gaan. We werden van alle kanten gefotografeerd en de mensen kwamen in een kring om ons heen staan. Ze raakten ons aan en kwamen heel dicht bij. Ik moet zeggen dat ik hier heel erg aan moest wennen! Ze wilden allemaal even een praatje maken en dit hebben we dan ook gedaan. We hebben ze vriendelijk verzocht een gepaste afstand van ons te houden en na ruim een uur zijn we gegaan. Een aparte ervaring zo’n club. We zijn een bezienswaardigheid en dat voelt niet altijd fijn, maar er was een perfecte bewaker die iedereen bij ons weg haalde. Om 3 uur zijn we met zijn vieren richting Grabouw gegaan. Om 4 uur lag ik in bed. Een leuke ervaring: stappen in Kaapstad!!
Kortom, leuke dingen in het vooruitzicht
Bedankt allemaal voor de lieve kaartjes en berichtjes!
Ik lees ze echt met plezier!
Tot 15 mei lieverds!!
Dikke kus en knuf Heleen!
18 April 2010 - 15:52
Wim En Karin:
Hey meis,jullie blijven goed bezig ga zo door. Het gedoneerde geld wordt nuttig besteedt dat doet goed om te lezen.Daar draait het grotendeels om.Zo leren jullie van elkaar.Ook nog weer leuke dingen in het vooruitzicht, de klipper die aanmeert en koninginnenfeest op de ambassade de weken vliegen om zo.Grijp alles nog even aan nu ben je er nog. Dikke kus papa en mama -
18 April 2010 - 16:41
Peter En Margriet:
Hallo Heleen.
Nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Marco. Straks bij thuiskomst een dubbel feest, 2 verjaardagen nog te vieren.
Leuk zo'n Koninginnenfeest, heb je wel oranje vlaggetjes bij je?
Geniet nog van de laatste weken en de komende 4 verslagen zullen we ook weer met veel plezier lezen.
Groetjes Peter en Margriet. -
18 April 2010 - 17:38
Ineke:
Ook jou verhaal weer met veel plezier gelezen.Jullie vertellen allebei op een andere manier jullie ervaringen en dingen die je hebt ondernomen . Zo mis ik bij jou die bijzondere kerkdienst, en dat hopsen van Linda lees ik dan weer bij jou. En dat maakt het samen één heel leuk boeiend verslag.Nou we wensen je deze week weer veel plezier en ik kijk weer uit naar jou volgende verslag. Lieve groetjes van Kevin, Jordi, Henk en Ineke. -
18 April 2010 - 20:44
Tonny En Willy:
Hallo Heleen,
gefeliciteerd met Marco; -
19 April 2010 - 08:02
Laura:
Heeeeej Meis!!!
Wat een mooi verslag weer zeg!! Het einde is nu echt in zicht he.. Nog een paar weekjes!!
:) Kan niet wachten! :)
Trouwens, goed zeg, van dat ontwikkelingsmateriaal!
Kom 't geld idd goed terecht:)
Meis ik spreek je snel!!
Kusss!!:D -
19 April 2010 - 13:52
Daphne:
Jaja meis, na lekker vakantie te hebben gevierd gelijk weer druk aan het werk. Tof dat je bent wezen stappen in Kaapstad :D
Wat een goed doel, waar het geld naartoe gaat. Netjes meid!
Heel veel plezier en succes nog daar. Voor je het weet zie je mij weer :P En daar ben je mooi klaar mee hihi!
Dikke kus Daphne