Weer een leuke week :)
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
02 Mei 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw
Mijn wekelijkse update voor jullie!!
Een beschrijving van wederom een leuke week!
Vanaf nu, nog maar 2 weken te gaan, voordat ik jullie allemaal zie!
Dikke kus!
Maandag 25-04-2010
Vandaag waren we vrij, omdat de scholen een nationale feestdag hebben. Ik heb heerlijk uitgeslapen en ben vervolgens voor school aan de slag gegaan. Nog even bikkelen en dan is het verslag af:) Daarnaast ben ik bezig met het leren van Engels. Als ik thuis kom heb ik namelijk al bijna tentamenweek met 6 tentamens dus ik begin maar vast!
Rond half 2 zijn we gaan lunchen bij Jailhouse. Een heerlijke tramazini:) mmmm
Dinsdag 26-04-2010
Vandaag hadden we nog een dag vrij, wat een luxe! We hebben de hele dag aan school gewerkt. Ik heb mijn verslag zo goed als af en ben bezig met de beschrijvingen van ons project, voor de komende studenten. (tussentijdsverslag). Alles gaat het in het Engels, dus dat vergt een beetje meer tijd, al lukt me het prima!
We hebben heerlijk muziek geluisterd en verder helemaal niets gedaan.
Ik moet zeggen dat ik s’avonds vierkante ogen had van de lapop.. maar goed, wel bijna alle opdrachten af! :)
Woensdag 27-04-2010
Vandaag hadden we stage op Dennegeur. Omdat er weer een community day was (waarin mensen, op aantoning van hun salarisstrook, extra geld van de overheid ontvangen) konden wij niet begeleiden en hebben we de hele dag nuttig besteed aan ons: jawel: eindpresentatie! De hele PowerPoint zit in elkaar! Het hoeft pas op 5 juli af, dus ik zeg: laat de presentatie maar komen! Ik ben er klaar voor hahaha! Lekker fanatiek! 2 maanden te vroeg af, maar goed, als ik dan straks in Nederland ben, kan ik heerlijk genieten van het mooie weer en hoef ik niet te stressen voor school!
In onze eindpresentatie moeten we onze persoonlijke doelen vermelden, wat we gedaan hebben op stage en hoe we dat bereikt hebben, algemene informatie enz enz. Ik heb wel zin om het in Nederland aan iedereen te gaan vertellen.
Donderdag 28-04-2010
Vandaag zijn we weer naar Dennegeur geweest. We hebben Remedial teaching gegeven en zijn met alle klassen op de foto geweest. Dit wilden we graag, want dat wordt ons afscheids kado! We geven iedere klas een foto waar wij bij op staan als herinnering:)
Dat leek ons wel leuk!
Daarnaast kwam ik er vandaag achter, kijkend naar de vorderingen van de kinderen, dat een aantal kinderen dankzij onze begeleiding met sprongen vooruit is gegaan! Uiteraard iets om trots op te zijn, want dat hebben we (vooral de kinderen) door hard werken bereikt! We hebben zelfs 1 jongen een niveau groep hoger kunnen plaatsen!
Dus ik zeg: nieuwe studenten zijn welkom!!!
Vandaag vertelde Sonia, de principal van Dennegeur, dat de meeste kinderen die wij begeleiden het alcohol syndroom hebben. Hun moeders hebben tijdens de zwangerschap overmatig alcohol gedronken, waardoor de hersenen van deze kinderen zijn aangetast.
Ik heb natuurlijk veel opgezocht over dit onderwerp, want je kunt echt merken dat de kinderen een grote achterstand hebben door dit syndroom:
De afkorting is FAS: foetaal alcohol syndroom.
Kenmerken FAS
FAS - het klinkt onheilspellend en eerlijk gezegd is het dat ook. FAS wordt veroorzaakt door veel en/of regelmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. In een vroeg ontwikkelstadium kan dit afwijkingen geven in het zenuwstelsel en de organen van de foetus. In een later stadium kan het groeiachterstand, hersenbeschadiging en gedragsstoornissen veroorzaken. Baby's met FAS hebben een lager geboortegewicht, groeien na de geboorte slecht en hebben een abnormaal klein hoofd.
De uiterlijke kenmerken van kinderen met FAS zijn karakteristiek: het gezichtje is wat afgeplat met een platte neusbrug, de ogen staan iets verder uit elkaar met overhangende oogleden, het neusje is plat en staat omhoog, verder is de bovenlip recht en smal en staan de oren laag.
De neurologische afwijkingen uiten zich in een slechte spiercoördinatie, een slechte zuigreflex, overgevoeligheid voor tast/geluid/licht; deze kinderen hebben in meer of mindere mate verstandelijke beperkingen, leer- en/of gedragsproblemen en een slecht sociaal functioneren.
FAS is wel te voorkomen, niet te genezen
FAS is wel te voorkomen, maar helaas niet te genezen. Met hulpmiddelen als fysiotherapie, logopedie en extra (school)begeleiding van deskundigen kun je het beste uit een kind met FAS halen. Het vergt veel grote inzet van de verzorgers en een veilige basis, terwijl kinderen met FAS juist ouders hebben met problemen in de alcohol- en drugssfeer. Zij belanden dan ook vaak in pleeggezinnen.
Niet iedere zwangere die wel eens drinkt krijgt een kindje met FAS en gelukkig spreken we hier over een beperkte groep kinderen.
Je kunt elk FAS-dreiging voor je kindje beperken door gewoon niet te drinken. Heb jij onbewust (regelmatig) gedronken of twijfel je aan je eigen drankgebruik, maak dit dan bespreekbaar bij je verloskundige.
Het is niet onze bedoeling om je schrik aan te jagen, en we willen zeker geen beschuldigend vingertje opsteken als je wel eens wat drinkt. Het gaat Peuteren.nl om een stuk bewustwording dat alcoholgebruik tijdens je zwangerschap écht níet goed is.
Mensen hier hebben niet door wat de schade van alcohol is op hun ongeboren kind. Ik zie zoveel achterstanden op scholen en de uiterlijke kenmerken zijn zo duidelijk. Zie onder aan mijn verslag de foto van Jay-Dean, aan zijn hoofd kun je goed zien dat hij FAS heeft.
Even iets heel anders:
Ik was net verslagen aan het lezen van mede studenten en veel hebben er van allerlei schokkende dingen meegemaakt. Ik denk dat het goed is dat ik hier in de mainroad woon, veel toezicht van politie, waardoor je niet zo heel veel merkt van de criminaliteit.
Bij de Blankenbergvilla, die aan de rand van een township ligt, zijn vorige week tiental krotten afgebrand. 1 kind is erbij om het leven gekomen. Ook is er bij studenten in Grenadendal ingebroken in hun huis. Dit is al de derde keer. Gelukkig hebben de jongens de daders kunnen pakken, maar het had ook verkeerd af kunnen lopen.
Ook is er een ongeluk geweest met studenten en een vrachtwagen. De toyota die ze hadden is Total loss, maar zelf hebben ze gelukkig niets!
Klinkt allemaal best heftig als ik het zo opsom, het enige wat ik gisteren gezien heb, is dat er een zwerver met een teaser gevloerd werd. (stroomstootaparaat). De zwervers hangen hier voor de supermarkt: de ok en die mensen willen dat niet. Een hoop lawaai en geknetter van het aparaat..
Ik kan maar 1 ding zeggen: heeeeeeeeeeeeeeeeeel apart allemaal!
Vanavond zijn de ouders van Fay aangekomen en hebben we lekker geborreld op hun vakantie en op Queensnight! We hebben er met zijn allen een gezellig avond van gemaakt!
Helaas hebben we vanavond ook slecht nieuws gekregen. Een medestudent ligt in het ziekenhuis en het gaat niet goed met haar. Ze was de afgelopen week al heel ziek en is gisteren flauw gevallen, ze kon haar lichaam niet meer bewegen.
Ze ligt momenteel in summerset met een longembolie. Meerdere propjes in haar longen, waarschijnlijk vanuit een trombosebeen!
We zijn erg geschrokken en houden het allemaal goed in de gaten. Het is afwachten. Haar ouders zouden voor vakantie zaterdag komen, maar nu moeten ze naar haar in het ziekenhuis. Hopelijk herstelt ze snel!!
Vrijdag 30 april
Na een heerlijk ontbijtje met Fay, Linda en haar ouders, zijn we om 11 uur vertrokken naar Kaapstad. Een heerlijke dag winkelen, gala op het consulaat en feest bij raviki’s!
Paddy belde vanochtend tijdens het ontbijt dat de medestudent die in het ziekenhuis ligt, stabiel is. Ze moet nog 2 weken blijven, omdat er meerdere propjes zijn. Als ze een half uur later waren geweest met reanimeren of hulp bieden, was het fataal geweest.
Erg schrikken, maar gelukkig is ze in goede handen! We houden het in de gaten.
Na een middagje winkelen (waarin ik op market square weer een bult souvenirs heb ingeslagen!) en een lekkere lunch waren we rond 6 uur op het consulaat. We brachten de gemiddelde leeftijd weer drastisch omlaag en de dresscode was: KAK… wat erg grappig was, omdat het deels in een grasveld gevierd werd en alle hoge hakken verdwenen in het zand!
Mijn grote vriend Foppe de Haan kwam ik ook weer tegen, dus even leuk mee bijgekletst;) hahah…
We moesten ons voorstellen aan de consul en zijn vrouw.. en mochten genieten van een wijntje en een hapje (bitterballen, Hollandse kaas, enz enz). Vervolgens gingen we het Nederlandse volkslied zingen (2 coupletten, die we op papier kregen, voor het geval er Nederlanders waren die het niet kende). Na hard te hebben mee gezongen kwam er een toespraak van een of andere hoge pief. Ik heb in mezelf behoorlijk hard gelachen en niet om die flauwe grapjes die hij maakte, maar om de manier waarop hij sprak. De hele dikke vandalen met moeilijke woorden werd eruit gegooid en daarnaast vond hij zichzelf het grappigst van allemaal! Wat ook leuk was, was dat er 2 mannen geridderd werden. Deze mannen doen veel voor de community en dus kregen ze een lintje.
Om 8 uur hadden we wel genoeg van het gebrabbel op het consulaat. We zijn naar Waterfront gereden en hebben heerlijk gegeten.
Rond 10 uur zijn we naar Raviki’s gegaan, waar het gigantisch druk was. We stonden vast tegen elkaar aan en iedereen stond met een biertje in de hand te hossen op de Nederlandse muziek. Wel een hele leuke sfeer! We zijn met bijna alle studenten geweest:). Ik had het gevoel dat ik in Nederland was zeg! Ik ben zelfs een meisje tegengekomen uit winterswijk, wat is de wereld toch klein. Na met haar een tijd gepraat te hebben zijn we rond half 1 naar huis gereden.
Zaterdag 1 mei:
Vanmorgen heb ik geskyped met Marco. Nadat ik uitgeslapen had! Vandaag hadden de sportstudenten een dag georganiseerd voor kinderen uit de townships. Deze werd gehouden op Pineview park. Het is een voorbereidingsdag voor het komende WK. De kinderen zijn dan een maand vrij en de studenten hebben een programma gemaakt om deze kinderen van de straat te houden. Een supergoed initiatief, want anders belanden de kinderen een maand op straat en komen op het verkeerde pad!
Dit was dus alvast een voorproefje!
Vanavond zijn we rond 11 uur naar JT’s gegaan. Een club in Grabouw.
Een erg leuke club waar we met een aantal studenten even helemaal uit ons dak zijn gegaan. Er werd vooral hiphop gedraaid en de beste DJ van Zuid-Afrika draaide.
Gave muziek en een gezellige sfeer!
Zondag 2 mei
Vandaag weer even heerlijk skypen met papa en mama en verder vooral genieten van het mooie weer! WE moeten de uurtjes zon nu wel even pakken, want veel zien we momenteel niet van de zon!
Even stage voorbereiden en dan zijn we klaar voor de 1 na laatste week!!!
Lieverds!!
tot heel gauw!
DIKKE KUS Heleen
02 Mei 2010 - 13:21
Marco:
hey hey schatje
als ik dit zo lees kom je de laatste weken ook nog leuk en gezellig door.
bekende nederlanders als vrienden:P lekker stappen en borrelen
ben blij dat jij aan de "veilige" kant woont
-xxx- je mannetje
ps: foto`s? :P
02 Mei 2010 - 13:22
Marco:
hey hey schatje
als ik dit zo lees kom je de laatste weken ook nog leuk en gezellig door.
bekende nederlanders als vrienden:P lekker stappen en borrelen
ben blij dat jij aan de "veilige" kant woont
-xxx- je mannetje
ps: foto`s? :P
02 Mei 2010 - 13:31
Laura:
He Meis!
Ben het volledig eens met Marco! Ook blij dat jij niet in die enge gebieden woont! Je moet wel weer heelhuids terug keren naar Nederland! Whoehoe vandaag over 2 weken ben je gewoon weer in Winterswijk!! :) Wordt weer tijd hoor!! ;)
Meis geniet nog even van je dagen daar en pas goed op jezelf!!!
Dikke kus Lau! -
02 Mei 2010 - 13:35
Marco :
toch blij dat iemand het met mij eens is :P:P:P;););)
02 Mei 2010 - 18:42
Stephanie:
Meis! Leuk om je verslagen te lezen! Elke week weer :D
Nog 2 weekjes en dan ben je weer in NL. Laat dan al je foto's maar eens zien! Hoelang moet ik er voor uittrekken? :P
Nou geniet nog ff meis! Hou je taai!
Liefs xxx -
02 Mei 2010 - 20:50
Willy:
Hoi Heleen,
ik zie dat je de laarzen en een panty aan hebt!het weer is daar wel erg verandert.
de foto waarop ze voetballen en op de achtergrond die heuvels (of bergen?)vind ik heel apart, wel mooi om te zien.
Meid geniet nog even want het aftellen is begonnen ;je bent al zo weer terug in Winterswijk. Groeten, willy -
03 Mei 2010 - 17:43
Ineke:
Weer even in alle rust je belevenissen van de afgelopen week gelezen.En wat een leuke foto's weer.Geniet nu nog maar even deze 2 laatste stageweken en dan zien we je gauw, samen met Linda. Lieve groetjes van de broertjes en ouders van Linda. -
06 Mei 2010 - 09:27
Lauraaa:
9 Dagen nog!!! :D:D:D:D:D:D -
06 Mei 2010 - 16:02
Ada:
Ha die Heleen,
Nog even en dan zit het erop,tsjonge wat gaat de tijd toch snel.Wil je wel even wat zon voor ons meenemen??Kunnen we hier wel gebruiken.Geniet er nog van en pas goed op jezelf.We zien elkaar gauw,lieve groetjes van Ada. -
06 Mei 2010 - 18:19
Oom Harry TanteTruus:
hoi Heleen wat heb je weer van alles meegemaakt ik denk dat papa en mama blij zijn dat je aan de veilige kant zit en dat je weer naar huis komt als je thuis bent komen jullie maar een keer alles vertellen en laten zien groetjes van ons en goede reis terug tot ziens -
07 Mei 2010 - 08:22
Stephanie:
Nog een weekje meis!
Wat gaat de tijd snel!
Als je geaklimatiseerd (lastig woord :P) bent gaan we snel weer ff lunchen ofzo met z'n 3tjes! :D
Als ik u niet meer spreek wens ik je alvast een hele voorspoedige reis! Kus