avontuur, spanning en uitdaging!!!
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
21 Maart 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw
Weer mijn wekelijkse update voor jullie allemaal!
Ik zei voordat ik hier naar toe ging: ik ga voor avontuur, spanning en uitdaging.. nou.. dat heb ik gekregen kan ik je vertellen..
geniet van het verhaal en de foto's!
Maandag, dinsdag en woensdag 15, 16, 17 en 18 maart 2010. Dag 37,38, 39 en 40.
De afgelopen vier dagen heb ik stage gelopen.
Pineview:
Maandag zou ik remedial teaching geven aan graad 7 op gebied van Engels. Maar zoals wel vaker in Afrika, ging de dag anders als gepland.
Ik heb de hele dag les gegeven aan graad 7 over Nederland.
De kinderen vonden het geweldig!!
Het was erg leuk om te doen. Zomaar, zonder voorbereiding voor de klas gestaan en dat was een leuke uitdaging!
Dinsdag wilde ik wiskunde begeleiding geven aan graad 6, maar again: zoals wel vaker in Afrika, liep het weer anders dan gepland. De kinderen hadden toetsen en konden niet uit de klas gehaald worden. Ik heb veel voorbereidingswerk gedaan die dag en heb Linda geholpen in graad 3. Het was wel jammer om niet te kunnen doen wat ik voorbereid had, maar goed.. flexibel zijn hoort er ook bij!! Hahaha
Dennegeur:
Woensdag ben ik weer naar Dennegeur geweest. We hebben kinderen begeleid op het gebied van taal. Het was erg leuk.
Een hele gewone dag, maar erg leuk!
Donderdag hadden we rekenen voorbereid voor kleine groepen. Again zoals wel vaker loopt de dag hier anders dan gepland. De directrice vroeg aan me of ik graad 1 wilde draaien die dag, omdat de juf een begrafenis had. Linda en ik hebben binnen een half uur de hele dag voorbereid en zijn vervolgens voor de groep gaan staan.
Ik heb deze dag de leiding genomen en bijna de hele dag gedraaid. Lin heeft geholpen met de organisatie en de lessen. (een goede kleuterjuf). Was erg fijn om dit samen te kunnen doen!In het begin ging alles prima. De kinderen luisterden goed. Wat me opviel is dat de kinderen negatieve aandacht gewend zijn. Linda en ik gaven de kinderen positieve aandacht en ze wisten hier totaal niet mee om te gaan. Het werd een zooitje ongeregeld. Ik heb aan de directrice gevraagd of ze de kinderen wilden toespreken. Voor mij was dit erg lastig, de kinderen van deze groep kunnen geen Engels en ik kan niet goed Afrikaans. Na deze toespraak ging het weer prima. Linda heeft een taalles gedaan en we hebben samen een dans met de kinderen gedaan. Een lied chipz: cowboy!! De kinderen vonden het geweldig!!
Ik was best kapot na deze dag! Veel indrukken, heel ander soort onderwijs, veel gewoontes die ik niet gewend ben.. echt een uitdaging en een ervaring rijker!! Daarvoor ben ik hier ten slotte ook!
Vrijdag 19 maart 2010, dag 41
Vanmorgen om half 10 zijn Linda en ik richting cape point gereden. Dit wilden we vorig weekeind al doen, maar dit ging niet ivm de wielerwedstrijd. Vandaag waren gelukkig alle wegen open en hebben we geheel langs de kust (prachtig natuurlijk!!) gereden om uiteindelijk bij cape point te komen.
Een prachtige route, met veel: aaaaa, oooo en waaauww momenten!! Ik reed, dus heb ook veel op de weg moeten letten. Het was 2 uur rijden, dus redelijk gaar aangekomen betraden we het natuurreservaat. Cape point en kaap de goede hoop liggen in dat natuurreservaat. Voor R75 (7.5 euro) mochten we langs de poorten.
Een heel rustig gebied. We zijn allereerst doorgereden naar het zuidelijkste puntje, namelijk cape point. Daar aangekomen konden we of lopen of met een busje de berg op. Ik heb gekozen voor de bus, aangezien mijn knieën niet veel zin hadden om een eind te lopen vandaag;) boven op de berg gekomen waaide mijn jurkje zowat uit, mijn haren stonden rechtop ipv dat ze hingen en ik viel zowat van de berg af;) maar ondanks dat was het een schitterend uitzicht.
Vervolgens hebben we een souvenir gekocht bij het winkeltje en zijn we verder gereden naar kaap de goede hoop. Onderweg hier naar toe hebben we weer een eng, tof, geweldig, lachwekkend, shakend avontuur meegemaakt.
Langs de weg stopten we om het uitzicht te bekijken over de zee. We wilden net uitstappen toen we vanaf de overkant van de weg zo’n 20 baboons (bavianen) zagen lopen. Ze kwamen op de auto af en liepen langs de auto naar de zee. Uiteraard hebben we veel foto’s vanuit de auto gemaakt. Toen alle dieren bij de zee waren (een eind van ons af dus) zei Linda, laten we alsnog uit de auto gaan om de zee en de baboons te fotograferen. Zo gezegd, zo gedaan. Linda en Heleen uit de auto. Op een gegeven moment leek het ons een tof idee om een foto van ons te maken met op de achtergrond de apen. Dus ik draaide me om en Linda wilde een foto maken. Plotseling riep Linda: ‘Heleen, nu naar de auto hij komt op ons af’. Ik draaide me om en zag in een flits een gigantsiche baboon op me af komen. Ik bedacht me geen moment en sprong in de auto. Lichtelijk buiten adem en na 1 keer diep zuchten in de zin van: o mijn god, we zitten veilig, schrok ik me wederom kapot. De deur van mijn auto ging ineens open!! En nee, het was niet Linda die grappig probeerde te zijn, want die zat naast me. Ik draaide mijn hoofd naar de deur toe en stond oog in oog met een 1 meter lange baboon. Hij had gewoon mijn autodeur open gedaan en was van plan boven op me te gaan springen. Mijn eerste reactie was: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ik gilde keihard (waarop Linda ook gilde) en trok vervolgens keihard de autodeur dicht. Ik riep tegen Linda: doe de deuren op slot!!!
Echt waar.. ik heb nog 10 minuten zitten shaken. Ongelofelijk wat zijn dat grote beesten!! 1 meter lang, hij stond echt op zijn achterpoten en hij keek met een blik van: hahah toeristje ik pak je wel eens even…
Na dit overleefd te hebben, zijn we het hele natuurreservaat doorgereden en zagen we verschillende bordjes met: baboons are agressive animals!
Ook zagen we een bord met de tekst: stay in your car when you see baboons. Natuurlijk zagen we dit bordje pas NA het avontuur!
Naast de bavianen hebben we ook mooie bokken en struisvogels gezien in het wild! Toch gaaf!
Na dit avontuur zijn we onze reis naar kaap de goede hoop verder gegaan. Bij het uitzichtpunt gekomen durfde ik echt niet uit de auto! Ik dacht: now way, niet nog meer baboons ;)
na dit uitkijkpunt zijn we terug gereden en kwamen we weer langs de beruchte plek. Er liepen 2 mensen op de plek waar wij die apen gezien hadden en ik zei tegen Linda, als die apen er maar niet zijn! Nog geen seconde later zag ik vanuit mijn rechterooghoek de hele kudde apen oversteken richting die mensen. Ik zag het echt voor me.. dat ze die mensen gingen aanvallen. Wij reden langs de mensen en hebben ze vriendelijk, doch zeer dringend gezegd dat de apen agressief waren en ze nu naar de auto moesten. Ze bedankten ons vriendelijk en wisten niet hoe snel ze in hun auto moesten komen!
De hele dag hebben we gelachen om het baboonverhaal. Een soort lachkick door de adrenaline en spanning! Maar ik besef me wel dat het ook anders had kunnen gaan. Die beesten kunnen echt schade aanrichten, maja… zo toeristisch als we zijn, we willen overal foto’s van.
De dag heb ik overleefd en het was wederom een heerlijke dag vol genietmomenten, prachtige uitzichten en mooie dieren.
1 ding weet ik zeker.. ik stap nooit meer uit de auto als er ook maar een kleine kans is op een baboon! Hahahah!
Zaterdag 20 maart, dag 42
Vandaag zijn we om half 12 naar stage gegaan. Dennegeur. Hier was een fundraising dag, waarbij de kinderen leuke spelletjes konden doen tegen betaling. Het geld gaat naar school. ik heb kinderen geschminkt, dus dat was erg leuk!
Ik heb vooral zuid afrikanen (de vlag), vlinders en clowns gemaakt! Erg leuk om te doen en op die manier een bijdrage te leveren. Sonia (principal) was erg blij dat we wilde helpen!
Daarna zijn we naar de country club geweest en hebben we daar even gelegen. Omdat het een bruiloft was moesten we om half 5 weg en zijn we naar huis gegaan.
Ik heb thuis het foto boek tot nu toe helemaal afgemaakt! Hij is al 96 pagina’s dik, dus als ik thuis kom kan iedereen mijn foto’s al bekijken!
Vanavond zijn Tanja en Manon hier geweest en hebben we lekker lasagne gemaakt en gegeten. De rest van de studenten zijn naar Namibie, dus zijn we bij elkaar gaan eten. Is wel zo gezellig.
Zondag 21 maart, dag 43.
Vandaag om kwart over 5 ging de wekker.
We moesten naar Gansbaai, voor het white shark cage diven!! (zoals de naam al zegt, witte haai, kooi duiken).
Nog even pinnen, om deze dag te kunnen bekostigen en toen Margot opgehaald.
Rond half 8 waren we in Gansbaai. In Gansbaai moesten we naar Kleinsbaai om daar te ontbijten en met de boot te vertrekken.
Na een korte instructie EN het tekenen van het eigen verantwoordelijkheids formulier (stel je gaat dood, is het niet hun schuld haha) gingen we naar de boot. Met een live jacket om natuurlijk, stapte ik op de boot!!
Ik had een aantal pilletjes tegen de misselijkheid ingenomen en ik moet zeggen dat het heel goed ging.
Na 20 minuten varen op een boot met 30 personen legden we de boot ‘stil’ en hoopten we op de komende haaien.
We hadden echt super veel geluk! Binnen 10 minuten kwam de eerste haai al!!
We hebben ze eerst vanaf de boot bekeken en gefotografeerd (zie de foto’s onder dit verslag). Daarna moesten we ons allemaal in een wetsuit hijsen. Hahah een heel avontuur op zicht, dat ding zuigt zich vast aan je huid! Maar goed.. met een kwartiertje had ik het aan;)
In de kooi konden 5 mensen tegelijk. Van de 30 mensen gingen er 15 in de kooi. Margot besloot ook dat ze mee ging de kooi in. Ik wist van te voren al dat ik het wilde! Daarvoor ging ik! Ik was wel bang voor de kooi. De kooi was namelijk niet groot en werd afgesloten (logisch) waardoor ik claustrofobisch werd. Ik ben toch gegaan en heb er absoluut geen spijt van gehad!
Nadat we een gewichtengordel om hadden gekregen en een duikbril, mochten we in de kooi springen! Het water was IJSKOUD!! 12 graden, brrrr maar dat was ik al snel vergeten!
Wat was dit gaaf!!!!! Ik raad het iedereen aan! Ik heb in totaal 6 verschillende haaien gezien. Ze werden niet gelokt met voer, want ze moeten wel in het wild blijven jagen. Als je ze voert raken ze daar aan gewend en overleven ze niet. Wel werden ze met een olie en nep vissen aan een lijn gelokt. De beesten kwamen tegen de kooi aan en ik kon ze bijna aanraken!
Wat een bek vol tanden zeg!! Het geeft echt een kick om onder water oog in oog te staan (zwemmen) met een witte haai!
Een ongelofelijk gave ervaring, die ik op film vastgelegd heb gekregen, dus in Nederland: wie hem wil zien!! Ik kom hem wel showen:) hahaha
Ik ben in totaal 2 keer over een 20 minuten in de kooi geweest. Super gaaf. De haaien zwommen om de kooi heen, kwamen tegen de kooi aan en keken je heel gaaf aan! Echt apart!
De witte haai is trouwens 1 van de big 7 dieren. De big 5 had ik tijdens de safari al gezien, en nu dus ook de witte haai. De big 6 heb ik nu gezien en nummer 7 (de walvis) ga ik helaas niet zien. Deze dieren zie je momenteel niet.
Een super super super gave dag die ik voor geen goud had willen missen!!
IK HEB MET DE MEEST GEVAARLIJKE HAAIEN GEZWOMMEN!!!
Lieverds.. hahah mijn verhalen worden voor mijn gevoel alleen maar langer.. maar ik maak ook zoveel mee!! Wil jullie in alles mee laten genieten!!
Nu de foto's :)
Lieve allemaal, vanaf komende vrijdag ga ik 2 weken reizen en weet ik niet hoe vaak ik dingen plaats, maar ik ga mijn best doen dit wekelijks bij te houden!
Tot snel!
Dikke knuf, Heleen!
21 Maart 2010 - 14:38
Marco:
wauw echt gaaf
wilde apen en haaien
nu weet ik het zeker wij gaan er samen ook een keer kijken.
als het hier lekker koud is ofzo:P
even goed voor sparen want dan gaan we ook echt alles doen wat we in die tijd kunnen doen:P
heel veel plezier op je komende vacantie en wacht alweer in spanning op het volgend verslag
-xxx- je mannetje -
21 Maart 2010 - 19:17
Margriet En Peter:
Spannend verhaal, lekker kort :-)
Onze zondagavonden zijn zo ook weer gevuld :-)
nog heel veel plezier en "veilig" avontuur.
Groetjes Margriet en Peter -
21 Maart 2010 - 20:45
Ineke:
Ook deze keer weer hebben jullie een geweldig spannend avontuur beleefd. En wat stoer dat je je tussen de haaien in een kooi hebt laten zakken. En dan die boboons, wat een geluid zal dat gillen gegeven hebben. Ook weer genoten van je fotoreportage.Een hele fijne stageweek en geniet er nog van.Groetjes van Kevin, Jordi, Henk en Ineke. Ook krijg je een dikke knuffel van Lana. -
21 Maart 2010 - 20:56
Daphne:
Wow mevrouw de avonturier! ;)
Wat een supermooie foto's en verhaal natuurlijk. En wat een mooi jurkje heb je aan! Ik ben zoooo jaloers, ik wou dat ik daar met je was. Had me heerlijk geleken.
Geniet er van meis, voor je het weet zie je mij weer ;) haha
Kus Daphne -
21 Maart 2010 - 21:18
Erwin, Petra En Kiim:
Hoi Heleen,
Wat een verhaal. Je hebt wel lef om in die kooi te stappen. Jij en Linda maken ook van alles mee, wel spannend hoor. Wat zal het leven in Nederland dadelijk saai worden zonder al die wilde beesten. Wij hebben ook wilde konijnen in de tuin maar een verhaal daarover is niet zo indrukwekkend.
Wij wensen je nog veel plezier en vanaf vrijdag een fijne vacantie.
Groetjes van ons allen. -
21 Maart 2010 - 21:44
Lonneke Van Duren:
Jeetje wat een verhaal zeg! Heb wel erg gelachen met het baboon verhaal hoor :) haha, niet te veel over nadenken vooral.
Wat gaan jullie allemaal doen in de twee weken vakantie?
Geniet er in ieder geva van :) maar zo te horen doe je dat ook ;)
Liefs -
21 Maart 2010 - 21:49
Tonny En Willy:
dag Heleen, We hebben je verhaal weer aandachtig gelezen, eerst op de borden letten voor je uit de auto stapt! Geweldig wat jullie daar mee maken .Van Tonny moet je wel goed op je zelf passen!!Liefs van ons, -
22 Maart 2010 - 14:38
Laura:
Lieverddd
Ik mis je!
je verhalen zijn zo tof:D
Super stoer en mooie fotos!!
Dikke kus! -
22 Maart 2010 - 15:24
Stéphanie:
Erg mooi meis!
Geweldig!
En dat wetsuit ding staat jou beter dan mij ;)
Ik wens je een fijne week en veel plezier op je vakantie!
Kus -
22 Maart 2010 - 16:50
Femke:
HAAI Heleen!
Super gaaf dat je hebt gezwommen met haaien! Very dangerous!
& ik zie jullie al echt wegrennen voor die Baboon..haha hilarisch om te lezen maar waarschijnlijk beangstigend als je het zelf meemaakt!
Lieverd! Geniet van je twee weken vakantie & we zien elkaar gauw weer!!!
(L) -
24 Maart 2010 - 09:29
Maaike:
hey nichie
wat een verhaal weer maar daar ben je ook juffrouw voor (hahaha)
maar wat stoer van je om in het water tegaan met de haaien.
We wachten op je volgende avontuur
kuzzies maaike en timmy