... de eerste 2 stagedagen!!!
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen
16 Februari 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw
Ik kon het niet laten, om toch al vervroegd een reisverslag te plaatsen. In 2 dagen zie je gewoon zoveel en maak je zoveel mee, dat ik het jullie meteen wil vertellen!
Als het jullie trouwens gaat vervelen, de hoeveelheid verslagen, gewoon niet meer lezen!! haha!!
Gisteren en vandaag heb ik stage gelopen op Pineview Primary school. 2 dagen vol indrukken dus weer leuke en minder leuke dingen om met jullie te delen!
Maandag 15 februari. Dag 10
Eerste stage dag!
Dag 1 @ Pineview primary,
Een grote school: pineview, met 1300 leerlingen. Per klas 45 leerlingen en veel te kleine lokalen.
De leerkrachten geven klassikaal les en de leerlingen pennen over.. er wordt geen rekening gehouden met verschillen tussen leerlingen en de discriminatie tussen de leerlingen is erg groot!!
Om 7.45 moesten we aanwezig zijn op de school. Alle leerkrachten verzamelen in de koffiekamer. Er zijn ongeveer 35 leerkrachten, dus volle bak. Het eerste wat me daar opviel was dat er gebeden werd. Omdat het Valentijn was geweest, had een leerkracht een stuk uit de bijbel over liefde. Dit duurde ongeveer 10 minuten. Daarna ging de principal kort de dag doornemen en bijzonderheden.
Officieel zou de school om 8 uur beginnen. Om 10 voor half 9 stootte ik Linda maar eens aan, of we vandaag nog wel les gingen geven, want de leerkrachten zaten nog zo gezellig. Om 10 voor half 9 stonden ze dan ook op en gingen we naar de klas.
Ik heb de volgende lessen bijgewoond:
1e en 2e uur Engels (English)
3e, 4e en 5e uur Wiskunde (Maths)
6e uur Afrikaans
7e uur Levens oriëntatie (Live oriëntation)
Vanaf volgende week volg ik niet de leerkrachten voor een paar uur per dag, zoals vandaag, maar ga ik een aantal klassen volgen. Ik heb vandaag 7 verschillende klassen gehad en dat is gewoon niet handig. Dan ga ik me focussen op 4 klassen. (2 graad 6 en 2 graad 7 klassen).
Een aantal dingen die me opvielen vandaag:
• de klassen grootte. Iedere keer 45 kinderen in de klas
• de grootte van het lokaal. De klassen zijn echt veel te klein voor dat aantal kinderen.
• De onrust in een klas, de leerkracht verteld zijn/haar verhaal terwijl de kinderen aan het praten zijn met elkaar of andersom op de stoel zitten. Ze krijgen zo dus niets mee!
• Kinderen uit graad 7 (13 jaar) moest ik uitleggen wat een vierkant, rechthoek, ruit en parrallellogram is. In Nederland geef je deze les in groep 3!
• Kinderen kunnen heel goed Engels, dus dat is fijn!
• De leerkrachten gaan tijdens de lessen naar buiten om te roken, of gaan midden in de klas staan bellen.
• De kinderen kunnen mijn naam niet uit spreken. Het is: Elain, Hullen, Halien. Hahah alles, behalve: Heleen!
• De kinderen houden allemaal erg van dansen en zingen en zijn erg ritmisch!
• Kinderen kunnen bijna allemaal externe hulp gebruiken zoals RT.
• 3 keer per dag bidden, voor school begint, na de pauze en voordat ze naar huis gaan.
• Leerkrachten vinden het heel moeilijk om positief te corrigeren!
• Leerkrachten vragen veel om tips en staan open voor iedere vorm van hulp!
• Morgen is er een leerkracht niet, vanwege privé problemen en er is geen invaller. Ik sta dan voor de groep en geef Engels! Er zijn gewoon geen invallers en dus zou de klas alleen zijn als ik er niet was!
• Je bent een attractie, zowel voor de kinderen als voor de leerkrachten! Ze zijn allemaal hartelijk en laten je thuis voelen! De kinderen vonden mijn jurk, sieraden, ogen en haar prachtig! Hahah!!
• EEN WARM WELKOM DUS:)!
16 februari. Dag 11
Vandaag weer stage gelopen op Pineview. Wat me opviel vandaag is dat er geen interactie tussen leerkracht en leerlingen is. De kinderen pennen over wat de leerkracht op het bord schrijft. De bel gaat en de volgende les van overschrijven begint. Hier moet ik erg aan wennen, want ik vind het zo saai.
Ik moest vandaag lesgeven (Engels) en heb het dus totaal anders gedaan!
Vond het wel spannend, 48 kinderen in de klas (te klein lokaal) en er zat iemand achter in de klas te kijken naar me.
Maar ik dacht, ik kan het nooit helemaal fout doen in hun ogen, want ze zijn veel ‘slechter’ gewend.
Mijn les Engels:
• eerst ben ik begonnen met mezelf voorstellen in het Engels en heb ik een aantal kinderen laten voorstellen. Ik heb ze verteld dat ze recht op moeten staan en duidelijk moeten praten.
• Vervolgens heb ik een leesboek Engels gepakt en zijn we een stuk gaan lezen. Ik een stuk, de kinderen een stuk. Ondertussen stelde ik vragen over de gelezen tekst. (begrijpend lezen).
• Vervolgens heb ik een stuk Nederlands voorgelezen. Ik had mijn voorleesboek meegenomen en heb de kinderen voorgelezen. Ze kenden de volgende woorden: zee, zon, liggen, strand, blauwe lucht enz.
• Vervolgens heb ik ze het Engelse liedje: I like the flowers aangeleerd. Hierin heb ik de jongens en meiden het om de beurt laten zingen en ze laten applaudisseren. Op deze manier kwam er een beetje leven en interactie in de groep.
• Vervolgens heb ik de kinderen gevraagd een Afrikaans liedje te zingen voor me.
• Uiteindelijk gingen de kinderen al zingend (I like the flowers) naar buiten.
Toen ik thuis was ben ik samen met Linda, Sanne en Fay naar de spar gereden voor een paar boodschappen.
Toen ik vervolgens thuis kwam, kwam Ninke thuis met 2 kinderen van haar supportgroep. Ze begeleidt een groepje van 6 kinderen na schooltijd.
Het bleek dat de kinderen bij mij in de klas zitten en dus was het erg leuk om even met ze te kletsen thuis. Ze hebben bij ons wat gedronken en Ninke en ik hebben hun, onze kamer laten zien. Ook hebben we de kinderen een zak met oude kleren en slippers gegeven. De kinderen hebben bijna niets, dus waren super, super blij! En dat geeft mij ook weer een goed gevoel:)
Ninke vroeg vervolgens of ik mee wilde rijden naar hun huis. De 2 meiden wonen midden in een township en ik ben daar samen met Ninke heen gegaan, om de meiden thuis te brengen. We mochten mee naar binnen en zagen een, voor Afrikaanse begrippen ‘luxe’ krot. Ik vond het een heel aparte ervaring. We gingen met de kinderen naar binnen en binnen zaten 2 mannen, waaronder de vader van de meiden en de moeder. Er liepen 6 kinderen rond en 2 hele magere hondjes. We hebben moeder ook verteld dat het belangrijk is dat de kinderen erover moeten praten, zodat ze weer wat beter kunnen slapen.
Weer een aparte ervaring die veel gevoelens oproept en die ik weer even een plekje moet geven!
Nog even over stage. Volgende week, ga ik Wiskunde en levens orientatie geven. Ik ga een les over aids geven, dus best spannend!
Ook schrok ik vandaag heel erg van de negatieve benadering van de leerkrachten. Als een kind niet recht in de lijn loopt of meedoet, moet hij voor de klas komen staan en wordt hij publiekelijk even voor schut gezet. Ik denk dat dit anders kan, maar ik kan het niet zomaar veranderen! Ik merk hier een beetje het oude systeem van onderwijzen.
Ik heb met mijn engels les laten zien dat het ook anders kan. Door humor en duidelijkheid heb je ook overwicht.
Aan de andere kant, hebben de leerlingen hier wel ontzag voor de leerkrachten, iets waar we in Nederland nog wat van kunnen leren!! haha!!
Lievers, om een lang verhaal nog langer te maken!! Ik mis Nederland totaaaaaaal niet, maar jullie allemaal wel!!!!
Knuf en kus
Heleen/Elain
16 Februari 2010 - 15:32
Marco:
mij vervelen jou verslagen nooit dus blijf lekker schrijven blijf ik lekker lezen
maar ondanks dat je nederland niet mist moet je toch maar gauw terug komen want ik (en denk wij allemaal) missen jou ook, maar doe daar lekker je ding, trek je niks aan van wat de "nederlanders:P" van jou zouden vinden.
hier valt op moment niet zoveel te beleven, iedereen hier gewoon aan het werk (behalve ik)en vrijdag verhuizen maar dan ben jij toch op stap
maar ga deze reactie nu afsluiten anders is reactiepagina vol :P
liefste elain doe rustig aan en blijf vooral schrijven
-xxx- je mannetje -
16 Februari 2010 - 19:06
Stephanie:
Elain!
Leuk om je bericht te lezen.
Je verhaal verrast me niet over het soort onderwijs daar.. Zag een tijd terug een docu op tv.
En wat erg van die meisjes zeg :(
Hoop dat je ze kan steunen.
Maar neem niet alles mee naar huis he! Je moet ook aan jezelf blijven denken.
Meis, ik ben trots op je!
Dikke kus -
17 Februari 2010 - 11:16
Erwin :
Hoi Heleen
Fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. We kijken steeds weer uit naar je volgende verslag, dus gewoon doorgaan met schrijven.
Veel succes en vooral plezier met je stage.
groetjes Erwin
17 Februari 2010 - 11:18
Femke:
Helena(L)!!
Ik lees iedere keer je prachtige verhalen, die veel indruk achterlaten!
Als ik je foto's zie word ik een beetje jaloers, het is zo prachtig allemaal! (nouja, behalve de sloppenwijken dan)
Maar stage lopen is toch niks voor mij, gelukkig heb jij het heel goed naar je zin!
xxxx -
17 Februari 2010 - 15:46
Ineke:
Je verhaal weer met veel interesse gelezen. Wat een verschillen in het onderwijs.Wat een indrukken. Nou Heleen geniet van je stage en ik wacht op een volgend verhaal van jou . Groetjes van de broertjes,ouders van Linda -
17 Februari 2010 - 16:25
Janny Stronks:
Hej Heleen.
Wat leuk om die verhalen te lezen. Super voor je dat het goed gaat. Geniet er nog maar van.
En eh... zie dat je die kids onder de duim houdt!!
Groetjes Janny